Home

Analyse van de
problematiek


Onderzoek

Onze missie

Wat kunt u doen?

Welke oplossing stellen wij voor?

Nieuwsarchief

Aanbevolen sites

Over ons

Aanmelden en
contact



Wat is er aan de hand?

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) staat onder druk. Door o.a. de marktwerking en het nieuwe financieringssysteem van de Diagnose Behandel Combinaties (DBC's) nemen bureaucratie en werkdruk toe, terwijl de kwaliteit afkalft.

De macht van zorgverzekeraars leidt tot misstanden. Zorgaanbieders hebben nauwelijks een onderhandelingspositie. Soms moeten ze het doen met vergoedingen onder de kostprijs. Daarnaast bevatten de 'kwaliteitscontracten' die ze krijgen opgedrongen allerlei dwingende voorwaarden zoals het verplicht moeten bezoeken van door de zorgverzekeraar georganiseerde bijeenkomsten over transparantie en kwaliteit. Veel zorgaanbieders zijn in financiële problemen gekomen doordat behandelingen pas achteraf, na afsluiting van de DBC, worden vergoed. Bovendien zijn allerlei geldstromen weggevallen als gevolg van de versnippering in de financiering en de bezuinigingsdrift vanuit overheid en zorgverzekeraars. Instellingen moeten hierdoor fors bezuinigen en honderden vrijgevestigde praktijken hebben hun deuren al gesloten.

Recent onderzoek toonde aan dat bijna negentig procent van de ggz-professionals van mening is dat het DBC systeem moet worden afgeschaft. Niet alleen vanwege de financiële gevolgen en de enorme bureaucratie die ermee gepaard gaan, maar ook omdat hulpverleners worden gedwongen hun cliënten diagnoses op te plakken die soms lang nog niet zeker zijn. Deze diagnoses gaan ook nog eens naar de zorgverzekeraar. Dit schendt de privacy van de cliënt en is in strijd met het beroepsgeheim. Intussen gaat de kwaliteit achteruit. Cliënten krijgen niet meer altijd de zorg die zij nodig hebben. Daarnaast worden 'dure' hulpverleners, bijvoorbeeld psychotherapeuten, steeds vaker vervangen door goedkopere, zoals basispsychologen.

Hulpverleners zien met lede ogen aan dat het in het dagelijkse werk niet meer om de mens draait, maar om productie, procedure en profilering.

Productie

Dit houdt in dat zo veel mogelijk cliënten moeten worden gezien. Voor deskundigheidsbevordering is nauwelijks nog tijd en geld beschikbaar. De almaar stijgende werkdruk kan alleen worden verlaagd door te bezuinigen op kwaliteit.

Procedure

Dit verwijst naar de knellende bureaucratie, waaraan noodgedwongen steeds meer tijd en geld wordt besteed.



























De ggz is verstrikt geraakt in een ongrijpbaar systeem van interne en externe eisen, die ook nog eens voortdurend veranderen. Het voldoen aan deze regels wordt steeds vaker gekoppeld aan het wel of niet vergoed krijgen van zorg. Met als gevolg een blikvernauwing waarbij de inhoud van het werk er steeds minder toe doet en de 'kwaliteit' wordt afgemeten aan het hebben voldaan aan procedures, protocollen en prestatie-indicatoren. Maatwerk, écht aansluiten bij de cliënt en zijn wensen, wordt daardoor heel erg moeilijk.

Profilering

Het belang van profilering, tenslotte, vloeit voort uit de noodzaak om verzekeraars te overtuigen van de eigen meerwaarde. Hierdoor gaan zorgaanbieders zich kunstmatig van elkaar onderscheiden. Ze investeren niet langer in samenwerking en gaan hun 'producten' en zichzelf 'in de markt zetten'. Het leidt tot een explosieve groei van pr-activiteiten en het kost een hoop geld dat niet aan de directe zorg kan worden besteed.

Bron